Lakásbiztosítás a társasházakban

A társasház biztosítások igen hasznosak, de kiemelten fontos, hogy kontroll alatt tartsuk őket. Arról van szó ugyanis, hogy míg egy saját - magunk által megkötött és fizetett, az ingatlanra és az ingóságokra is kiterjedő teljes körű lakásbiztosítás esetén - mi magunk gondoskodunk a megfelelő biztosításról és annak mindenkori díj rendezettségéről, a társasházi biztosítás megkötésébe nem látunk bele és így nem tudjuk ellenőrizi, hogy az jó-e, illetve mindenkor be van-e fizetve.

Mindkét eset problémás, de inkább a díjfizetés elmaradása az, ami igazi veszélyeket rejt magában. Mert ha a társasház épp akkor ég le, amikor nincs befizetve a biztosítás aktuális díja, akkor legfeljebb a közös képviselőt perelhetjük be, akinek maximum egy kft-je lesz, amelynek a vagyona, minden bizonnyal kevés a totálkáros lakások újjáépítésére.

Ezért a társasház biztosítás esetén, ha nincs belefoglalva a tárasházi alapszabályba, akkor tetessük bele, hogy egyrészt díjlehívásos legyen a díjak megfizetésének módja (ilyen esetben a biztosító automatikusan veszi le a társasház számlájáról az aktuális biztosítási díjakat), másfelől kérjünk fedezet vagy díjigazolást a biztosítótól a közös képviselőn keresztül, amit minden lakó, minden díjfizetési időszak alkalmával kapjon meg. Amennyiben éves vagy féléves díjfizetést választ a társasház, akkor ezzel évente csak egyszer-kétszer kell foglalkoznunk és nyugodt álmunk biztos, hogy megéri.

A társasházak közös biztosítása innentől fogva az épületben keletkezett károkat fedezi. Ide sorolhatók az épületszerkezetek, a falak, az ablakok, redőnyök sérülése, valamint a közös terekben például pincében, lépcsőházban keletkező károk. Amennyiben van ilyen központi társasház biztosítás, akkor nekünk már csak a saját ingóságaink (bútorok, beépített dolgok, mosógép, ruhanemű és egyéb értékes vagyontárgyaink) biztosításáról illetve a felelősségbiztosításról kell gondoskodnunk.

Amennyiben társasházban élünk, előfordulhat, hogy nincs központi társasház biztosítás, mely esetben minden lakónak külön kell gondoskodnia az ingatlanra és az ingóságokra szóló teljes körű lakásbiztosítás megkötéséről.

Hol Kössek? csak ingóságra, vagy teljes lakásra szóló biztosítást >>

Blog kategóriák
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre