Kérdezzen tőlünk

Korábbi kérdések és válaszok

Tisztelt Holkössek,

Hitellel terhelt lakásbiztosítás esetén is tudok biztosítót váltani?

Köszönettel: Zoltán

Zoltán Érd

Kedves Zoltán,

Sajnos sokan azt hiszik, hogy ha lakásbiztosításukat a hitel mellé kötötték, akkor nem tudnak biztosítót váltani. Pedig a válasz az, hogy - Igen, a hitellel terhelt lakások esetében is lehet, sőt célszerű is biztosítót váltani (legalább is ellenőrizni azt, hogy érdemes-e átszerződni máshová).

Az a tapasztalatunk, hogy azon lakásbiztosítások esetén, melyek régebb óta egyazon biztosítónál vannak (ilyenek lehetnek különösen a hitellel terhelt biztosítások) az árak sokkal magasabbra szökhetnek fel, mint azok esetében, akik 2-3 évente váltanak olcsóbb lakásbiztosításra.

Váltani egyébként évfordulóra lehet, valamint 2024-től minden év márciusában, az egy hónapig tartó lakásbiztosító váltási kampányban.

https://www.holkossekbiztositast.hu/blog/mit-kell-tudni-a-2024-es-lakásbiztosító-váltási-kampányról.html

Megjegyzés: előfordul, hogy a hitelező bank a szerződésbe olyan kikötést tesz, hogy ha lakásbiztosítót vált, akkor a hitelének díja emelkedik! Erre érdemes figyelemmel lennie, illetve amennyiben alkusznál vált, valószínűleg segíteni fognak Önnek, a biztosítóváltáskor szükséges banki engedményezés intézésében. Erre is legyen figyelemmel.

Üdvözlettel: A Holkössek Csapata

Tisztelt HKB,

Kérem, mondják meg, hogy érdemes-e nekem több évre szóló lakásbiztosítást kötni, mert kaptam egy ajánlatot az egyik biztosítótól, éves tartamengedményre. Köszöntem

János Szeged

Tisztelt Levélíró,

A több évre szóló (határozott idejű) lakásbiztosítás, nem feltétlenül azonos a tartamengedménnyel. Míg a határozott időre szóló lakásbiztosítás nem mondható fel például 3 évig, addig a 3 éves tartamengedményt adó biztosítás felmondható, csak épp az igénybe vet (évenkénti) tartam engedményt, a 3 évnél korábban történő megszüntetés miatt a biztosító részére vissza kell fizetni. Hogy érdemes-e és mikor, ezen konstrukciókat használni? Részletes válaszunkat megtalálja egy korábbi írásunkban.

https://www.holkossekbiztositast.hu/hirek/jó-e-a-határozott-idejű-lakásbiztosítási-szerződés.html

Üdvözlettel: A Holkössek Csapata

Üdv, ha elveszteném a slusszkulcsomat külföldön, akkor mit lehetne tenni? Köszönöm.

Éva Szeged

Tisztelt Levélíró,

Kulcs elvesztése esetén a megoldás az autó assistance biztosítás lehet (ezt persze még a külföldre történő kiutazás előtt kell megkötni). Az autó assistance biztosítások között találni olyat, mely akkor is fizet, ha a biztosított gépjármű önhibánkból válik működésképtelenné. Ez a biztosítás a kulcs elvesztése mellett még üzemanyaghiány és kulcs bezárása káreseményekre is kínál fedezetet. Maga a gépjármű assistance utas-, CASCO- vagy kötelező biztosítás mellé köthető. Fontos tudni azonban, hogy nem minden biztosító terméke tartalmazza egyöntetűen az ilyen önhibás eseményeket (mint például a kulcs elvesztése). Ezért a konkrét szerződés kapcsán erre is figyelni kell.

Üdvözlettel: A Holkössek Csapata

Tisztelt Holkössek,

Lejárt a KIA személygépjárművem hitele. Mit gondolnak, megtartsam a CASCO-t? Elég drága, a kocsi meg már hét éves. Köszönöm

Zoltán Budapest

Tisztelt Levélíró,

Mindenképp tartsa meg a CASCO-t, ameddig csak tudja! A javítási költségek (szerviz, lakatos és fényező munkák) mára annyira megdrágultak, hogy még egy kisebb töréskár javítása is az éves díj tizenöt-húszszorosába kerül. Ez nem csak az elszabadult infláció miatt van, hanem azért is, mert a mai modern járművekben rendkívül sok és drága az elektronika, melynek érzékelői az első és hátsó ütközésnél mind sérülnek, elszállnak (légzsák is) és a javításuk miatt már szinte nincsenek is egyszerű un. “pléh” károk, amit csak ki kell kalapálni, csak drága javítások.

Üdvözlettel: A Holkössek Csapata

Tisztelt Holkossekbiztositas.hu

Mi a különbség a kátyú és a Defekt biztosítások között? Az nem ugyan az?

Előre is köszönöm a választ

Aladár Pécs

Tisztelt Levélíró,

A Kátyúkár biztosítások megtérítik a KRESZ szabályainak betartása mellett vezetett gépjármű közúton bekövetkezett és előre nem látható, a balesetveszély nélkül nem elkerülhető kátyúba futása miatt a gépjárműben keletkezett károkat (a kötvényben meghatározott összegig/mértékben), beleértve a gumiabroncsot is.

A “Defekt” vagy “Gumiabroncs” biztosítás ezzel szemben “csak” a kerékben keletkezett károkat téríti meg, vagyis a Kátyúkár biztosítás a jármű szélesebb körére, míg a Defekt biztosítás csak a kerékre terjed ki.

Üdvözlettel: A Holkössek Csapata

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Kiadva - 2024. március 11 - Már közel 40 ezren választottak maguknak kedvezőbb lakásbiztosítást a március 1-óta tartó kampányban, miközben a díjszámítások száma a fél milliót is meghaladta.

Tovább az összes hírre