Milyen összegre biztosítsuk házunk, lakásunk?

Amennyiben meg kívánjuk védeni legnagyobb értékünket, azaz otthonunkat a várható veszélyektől, akkor a lakás-, házbiztosítást úgy kell megkötni, hogy az ingatlan (épület) és a benne lévő ingóságok (vagyontárgyak) kárait a biztosító olyan értéken tudja megtéríteni számunkra, melynek a segítségével azokat újjá tudjuk építeni, újra be tudjuk szerezni.

A helyes értékmeghatározás tehát a kulcsa a jó biztosításnak (természetesen a megfelelő biztosítási fedezeteken túl…). Ehhez hozzátartozik, hogy se alulbiztosítás se túlbiztosítás ne keletkezzen, mert míg alulbiztosítás esetén akár jóval kevesebb kártérítést kaphatunk, túlbiztosítás esetén feleslegesen fizetünk többlet díjat és bár a kártérítésünk megfelelő lesz, a végén mégis csalódottak leszünk a kár kifizetésnél.

Alulbiztosításról írtunk már korábban >>

A túlbiztosítás pedig akkor fordulhat elő, ha az épület biztosítási összegnél nem az ingatlan újjáépítési, hanem mondjuk az aktuális piaci értékét adjuk meg. Ez az összeg ugyanis esetenként magasabb lehet, mint amennyibe az újraépítés belekerülne. Túlbiztosítás esetén tudni kell, hogy ha egy káresetben teljesen megsemmisül mondjuk a házunk, a biztosító maximum az újjáépítés aktuális és nem pedig a piaci értékét fogja kifizetni.

A biztosítási összeg meghatározásához hasznos segítséget jelentenek számunkra a biztosítók és az alkuszok kalkulátorai, ahol az ingóságokat részletesen adhatjuk meg, az ingatlan újjáépítési értékére (javasolt négyzetméter árára) pedig kapunk javaslatot, segítséget.

Blog kategóriák
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre