Technikai tudnivalók a márciusi lakásbiztosítási kampányról

A lakásbiztosítás felmondásának, optimalizálásának lehetősége márciusban azon alapszik, hogy egy 2023-es kormányrendelet lehetővé teszi a lakáscélú ingatlanokat érintő biztosítási szerződések évfordulótól függetlenül történő, soron kívüli felmondását.

Fontos tudni, hogy a biztosító köteles írásban tájékoztatni az ügyfelet a márciusi felmondási lehetőségről minden év február 15-ig. Az, hogy milyen lakásbiztosítást lehet felmondani ebben az időszakban, illetve hogyan és mikor történik meg a felmondás, fontos kérdések, melyekre érdemes alaposan felkészülni. Ne felejtsd, hogy a felmondással kapcsolatos díjhátralék rendezésére is oda kell figyelni, valamint ha tartamkedvezménnyel kötött biztosításról van szó, az is lehet következményes.

Érdemes tehát tájékozottan dönteni és gondoskodni arról, hogy az új lakásbiztosítás időben kössön, hogy mindig folyamatos védelemben részesüljön az otthonod. Ha extrém esetben több lakásbiztosítás is hatályban van ugyanarra az ingatlanra, ne aggódj, a biztosítók részarányosan térítik majd a károkat az esetleges szükségesség esetén.

2024 márciusi lakásbiztosítási ajánlatok, díjkalkulátorok >>

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK a MÁRCIUSI LEHETŐSÉGRŐL

  • Hogyan lehet bármelyik év márciusában felmondani egy lakásbiztosítást az aktuális biztosítási törvény alapján?

Az éven belüli felmondási lehetőség egy lakásbiztosítási szerződés esetében egy fontos jog, amelyet érdemes kihasználni. Azt sokan nem tudják, hogy 2024-től kezdve minden év márciusában lehetőség van (és lesz a jövőben is) ingyenesen felmondani a lakásbiztosítást, amennyiben a felmondás az adott hónap, azaz március 31. napjáig beérkezik a biztosítóhoz.

  • Milyen módon tájékoztatja az ügyfeleket erről a biztosító márciusban?

A biztosító köteles február 15-ig írásban értesíteni ügyfeleit a márciusi felmondási lehetőségről, amelynek részleteiről a biztosító leveléből is érdemes alaposan tájékozódni.

  • Mely lakásbiztosítási típusokat lehet felmondani március hónapban?

Mindenki számára elérhető és érdemes lehet a márciusi lakásbiztosítás felmondási lehetősége, amely a lakáscélú ingatlant érintő mindenféle biztosításra kiterjed. Akár zálogjogosult záradékkal ellátott biztosításról, társasházi biztosításról vagy egyszerű ingóság biztosításról van szó, minden lakásbiztosítást felmondhatunk és kedvezőbbre cserélhetünk. Kivétel csak a határozott, 1 évnél hosszabb időre szóló szerződéseket érinti.

  • Mikorra és milyen módon mondható fel a lakásbiztosítás márciusban a Biztosítási törvény szerint?

A lakásbiztosítás felmondása márciusban a rendes szabályok szerint történik, írásban és 30 napos felmondási idővel. Fontos, hogy a felmondásban mindig megadjuk a lakásbiztosítás kötvényszámát, és ha új biztosítást kötünk, akkor a felmondásról vagy magunknak kell gondoskodni, vagy ha alkuszt veszünk igénybe közreműködőnek, akkor az alkusz helyettünk felmondhat.

  • Hogyan szűnik meg a márciusban felmondott lakásbiztosítás hatályosan?

A felmondott lakásbiztosítás hatályát a biztosítóhoz történő bejelentés napjától számított 30. napon szüntetik meg, így érdemes biztosítanunk magunkat az időben történő intézkedéssel.

  • Milyen esetben kezel díjhátralékot a biztosító, ha márciusban felmondják a biztosítást?

Ha a felmondással érintett lakásbiztosításon tartozás van, akkor a felmondási idő a díjhátralék rendezésére is lehetőséget biztosít. Fontos, hogy az elmaradt díjakat a felmondás hatályosulásáig (azaz az új biztosítás kezdetéig) mindenképp rendezzük a korábbi biztosítóval.

Milyen következményei lehetnek annak, ha márciusban tartamkedvezménnyel megkötött biztosítás kerül felmondásra?

A tartamkedvezményes lakásbiztosítás felmondásakor a biztosító jogosult visszakövetelni az addig kapott kedvezményeket, ezért érdemes erre odafigyelni a felmondás előtt.

  • Mi történik az előre kifizetett díjjal, ha a szerződés felmondásra kerül márciusban?

Az előre kifizetett biztosítási díj visszajár a felmondás hatályosulását követő időszakra, amelyet a korábbi biztosító visszatérít az ügyfélnek.

  • Mikor célszerű új lakásbiztosítást kötni a felmondott biztosítás helyett?

Az új lakásbiztosítást érdemes egyidőben megkötni a régi felmondásával, de annak indítását 30 nappal a felmondás beadását követő dátumra kell tenni, hiszen akkor jár majd le (szűnik majd meg) a régi. Fontos, hogy a régi biztosítás hatályosulásának megszűnésekor már legyen érvényes új lakásbiztosításunk.

Blog kategóriák
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre