Teendők lakás-, családiház károk esetén

A lakás-, vagy házbiztosítási szerződésekre vonatkozó általános szabályok szerint a keletkezett kárt írásban, két napon belül kell jelenteni a biztosítónak (emailben vagy a biztosító erre szolgáló felületén esetleg applikációjában).

A biztosító köteles általában a bejelentéstől számított 5 napon belül a helyszínen megvizsgálni a történteket (bár ez kisebb károk esetében ma már inkább elmarad és csak telefonon hívnak fel bennünket, hogy megegyezzenek velünk a kártérítés általunk is elfogadható összegében), mi pedig a helyszíni szemléig csak annyit változtathatunk a kár helyszínén, amennyi a további károk elkerülése érdekében szükséges.

Hatóságok értesítése

Fontos, hogy betöréses lopás vagy rablás esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget. Tűz és robbanás károk esetén pedig a tűzoltókat! A hatóság értesítésének elmaradása ugyanis a biztosító kártérítésének elmaradását okozhatja.

Társasház esetén, amennyiben a károk a társasház biztosítással fedezett vagyontárgyakat is érintenék, a közös képviselővel is vegyük fel a kapcsolatot.

FONTOS! A kárbejelentést akkor is tegyük meg saját biztosítónk felé, ha történetesen olyan kárunk keletkezik, amit a szomszédunk okozott nekünk, mert előfordulhat, hogy a kár megtérítését itt is a saját biztosítónk fogja végezni és később regresszál a károkozó biztosítóján. Ezt egyébként kérhetjük is (azaz ragaszkodhatunk hozzá, mert saját biztosítónknak érdeke, hogy elégedett legyünk és nála maradjunk a jövőben is.

Blog kategóriák
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre