Alulbiztosítás? Van szakmai megoldás!

Kiadva - 2023. június 07 - Oldalunk az alulbiztosítás témájában már számos anyagot közreadott. Körüljártuk az alulbiztosítás Mo-i helyzetét, okait, most a megoldásról adjuk közre véleményünket.

Mindenek előtt a minimum négyzetméter árak és az -ingó vagyon meghatározásának biztosítók által alkalmazott - jelentősen eltérő számított és alkalmazott - módszertanát célszerű megvizsgálni.

A probléma technikai gyökere: Biztosítók által alkalmazott minimum négyzetméter árak meghatározása (lakás, ház) esetén (területenkénti újjáépítési költség meghatározása).

A jelenlegi 220 ezer és 550 ezer forint között (!) szóró minimum négyzetméter árakat növelni és egységesíteni kell. Ennek módszertanát és számításának módját MABISZ-szal

egyeztetve (lakás tagozat javaslatainak figyelembe vételével), ki lehetne alakítani, figyelemmel a közrejátszó tényezőkre, úgymint: Építési költségekre, a lakások, lakóingatlanok országon (kerületen, területen) belüli elhelyezkedésére, kivitelezési módjára, károk esetén megmaradó telekértékre, stb.

Ezzel együtt ki lehet alakítani az ingó vagyon tekintetében is az értékmeghatározás jó gyakorlatát.

Alapok után jöhetnek az indexálás problémái, melyek kiküszöbölése nélkül előbb utóbb haszontalanná válna a minimum m2 árak meghatározására tett erőfeszítés. Az indexek jelenlegi hatékonysága ugyanakkor jelentősen növelhető.

Az indexek mai, teljesen eltérő 10-26% közti értékeit, illetve egy

éves vagy negyedéves és különböző típusú KSH adatokon alapuló követő módszertanát könnyen hozzá lehet majd illeszteni a fentiek szerint kialakítandó új m2-árakhoz.

Ezen érték meghatározások és indexálások kialakítása mellett az adatok utánkövetésére is szükség lesz, mégpedig a biztosítóknak előírt kötelező adatszolgáltatás keretében és azokból kiindulva. A megoldás keretében a biztosítók az általuk rendezett alulbiztosítottsággal bíró károkról évente megfelelő adatot / statisztikát szolgáltatnak az MNB részére (alulbiztosítás oka, mértéke, száma, típusa, stb…).

Mindezt, szintén a szakmai szervezettel, vagyis a MABISZ-szal együttműködve célszerű kialakítani. Fontos azonban, hogy a versenyjogi problémák kiküszöbölése érdekében a kezdeményezésnek felülről, vagyis a GFM vagy az MNB felől kell érkeznie.

Készítette: Társoldalunk a Biztosítási Elemző Központ

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre