Földrengések Magyarországon. Veszélyes?

Kiadva - 2023. április 08 - Az év elején bekövetkezett 7,8-as erősségű sajnálatos és pusztító erejű törökországi földrengés ráirányította a figyelmet a földrengés magyarországi kockázataira is. Bár Magyarország nem tartozik a világ aktív szeizmikus területei közé, azért nálunk is 20-30 évente előfordulnak komoly rengések a Kárpát-medence szélső területein mégis igen komoly földrengési tevékenység tapasztalható. Ennek eredménye, hogy hazánkban átlagosan 20-30 évente következik be jelentős erejű 4,8-6,2 (magnitudójú) földrengés. Ezek az erős rengések a múltban már komoly károkat okoztak és a statisztikák szerint a jövőben sem lesz ez másként.

A magyarországi rengések közül Komárom esetében a város épületeinek harmada, Eger esetében több mint 200 épület, míg a Dunaharaszti rezgés esetében már több mint 3000 épület sérült meg. Maga a Dunaharaszti rezgés intenzitása a Hirosimai bomba által előidézett rengési intenzitáshoz hasonlítható. Némileg megnyugtató, hogy ha a magyarországi és a világban bekövetkezett földrengések intenzitását hasonlítjuk össze, akkor Magyarország szerencsére csak a skála közepén helyezkedik el és a legnagyobb rezgések sem közelítik meg a világ legnagyobb ismert földrengésének pusztítását (Chile 1960. május 22. - M9,5 erejű rengés, több ezer halottal és azt követő szökőárral). Az sem mindegy ugyanakkor, hogy a földkéreghez milyen közel, vagy ha úgy tetszik, milyen messze, milyen mélyen van a földrengés centruma, ami néhány kilométer mélységtől, egészen 6-700 méterig terjedhet.

A földrengések ellen a hazai (4,3 millió) lakóingatlan közül, mintegy 3,3 millió ingatlan van biztosítva. A biztosítások nagy része megfelelő fedezetet nyújt a földrengések okozta károkra, azonban van olyan vezető magyarországi biztosítóintézet is, mely az egy földrengés során bekövetkező károkra fizethető térítését országosan 30 milliár forintban limitálja(!). Ez azt jelenti, hogy ha az adott biztosító ügyfeleinek például 60 milliárd forint lenne a földrengés által okozott kára, akkor minden ügyfél aránylagosan csak a felét kapná meg, az őt ért kárnak. Ez a katasztrófa kockázati limit azt bizonyítja, hogy a biztosításmatematikusok bizony komolyan számolnak a földrengések magyarországi előfordulásának lehetőségével.

forrás: Biztosítási Elemző Központ

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre