Lakásbiztosítások 2024 - mi következik?

Kiadva - 2023. május 19 - Újra versenybe szállnak a biztosítók az ügyfelekért! Lakásbiztosítások tekintetében jól állunk, azonban a biztosítók között nincs megfelelő verseny az ügyfelekért - derült ki a kormány idén tavasszal elfogadott törvény módosításának indoklásából. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára véghezvitt - a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról szóló - változás a Magyar Közlönyben kihirdetésre került.

A gyakorlatban, hatását 2024. március 01-től kifejtő törvénymódosítás értelmében új, az ügyfelek érdekeit szolgáló változások lépnek életbe.

A Gazdaság Fejlesztési Minisztérium az intézkedésektől azt várja, hogy fokozzák a versenyt a lakásbiztosítási piacon, tovább erősítik a fogyasztók védelmét és kibővítik az ügyfelek lehetőségeit.

A kihirdetett jogszabályváltozás értelmében az alábbiak módosulnak:

  • a vagyonbiztosítási szerződések vonatkozásában a
  • biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összege maximálásra kerül, így az nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20%-át.
  • a módosítás értelmében a hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot választhassák ki.
  • a szabályváltozás értelmében – szem előtt tartva a fogyasztót terhelő költségek mérséklését – a THM plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni.
  • új átszerződési lehetőség jön létre, a jövőben a szerződési évfordulóra vonatkozó rendes felmondási lehetőségen túl az ügyfelek számára biztosított lesz egy költségmentes felmondási időszak, minden év (először tehát 2024) márciusában. Azaz egy, a váltás költségeit tekintve ingyenes lehetőség áll majd az ügyfelek rendelkezésre.
  • A biztosítóknak először 2024. február 15-ig kell levélben értesíteniük ügyfeleiket a váltás lehetőségéről.

A lehetőséget biztosító vonatkozó kormányrendelet itt érhető el!

Hogy mindez mivel jár majd? Mennyire rázza meg mindez a jelenleg mintegy 170 milliárdos lakásbiztosítási piacot? Mennyire járnak jól mindezzel az ügyfelek?

Ezzel a témával további írásainkban foglalkozunk…

forrás: Biztosítási Elemző Központ

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre