Alkuszszövetségek

A biztosítási alkuszok az 1980-as évek végén jelentek meg tömegével Magyarországon. Megjelenésüket az tette lehetővé, hogy a monopol és államilag vezérelt biztosítási piac 1986-ban felbomlott. A Magyarországon ettől kezdve megjelent számos biztosítótársaság ajánlata között az alkuszok először a vállalati ügyfeleknek segítettek eligazodni, ajánlatokat beszerezni számukra, szakmai segítséget nyújtani a választásban, illetve az esetleges károk rendezésében.

A nemzetközi un. corporate (vagy vállalati) alkuszok vagyon és felelősségbiztosítási, illetve gépjármű flotta és csoportos élet, nyugdíjbiztosítások beszerzésében segítették a vállalatokat. Ez a nemzetközi trendeknek megfelelő széles piac, melyen alkuszok és biztosítók a 2000-es évek elejére közel 500-an lettek, teremtette meg a szakmai alapokat és az alkuszi szolgáltatás széles társadalmi ismeretét (elismerését), amire a következő lépcső - az online alkuszok megjelenése - ráépülhetett.

Az Internet fejlődése és az online alkuszok térnyerése a 2005-től kezdődően robbanásszerű változást és piacfejlődést hozott Magyarországon, melynek eredményeképpen 2010-re a hazai online biztosítási piac Közép- és Kelet-Európai szintem piacvezetőnek számított. Mára sajnos a fejlődés lelassult, beállt piaci helyzetben, mintegy 6-7 online alkusz társaság szolgáltat a piacon, de eltűnt a korábbi verseny.

Ennek a piacnak a felrázását, a verseny és az innováció újbóli beindítását igyekszik oldalunk támogatni - kapcsolódva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által meghirdetett programhoz- azáltal, hogy összehasonlítjuk Önnek az online alkuszi piac szereplőit és bemutatjuk kínált szolgáltatásaikat.

Az alkuszok 1980-as évek végén történő tömeges megjelenése és a piacfejlődés - a nemzetközi gyakorlat magyarországi térnyerése - természetszerűleg magával hozta az alkuszok érdekképviseleteinek megalakulását is. Előbb 1991-ben alakult meg a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), majd 2002-ben követte őt (részben ebből kiválva) a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) megalakulása. Míg előbbit jórészt nemzetközi alkusz csoportok alapították magyarországi tevékenységük támogatására, utóbbi a magyarországi tulajdonban lévő kisebb, de számukban jelentős alkuszoknak kínált érdekképviselet és szakmai támogatást.

Meg kell említeni még a 2022. őszén alakult magyar tulajdonú SOLIDIUM klasztert, melynek az önállóságukat megőrizni kívánó alkuszok és többes ügynökök a tagjai. Szolgáltatása pályázatok, cégműködés, ügyfélgondozás és az üzletfejlesztés terén kínál segítséget tagjai részére, illetve léte nyilván kritika a korábbi szövetségek felé.

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Kiadva - 2024. március 11 - Már közel 40 ezren választottak maguknak kedvezőbb lakásbiztosítást a március 1-óta tartó kampányban, miközben a díjszámítások száma a fél milliót is meghaladta.

Tovább az összes hírre