Alapbiztosítás

Az alapbiztosítás fogalma kétféleképpen is magyarázható.

  1. Technikai értelemben véve egy olyan biztosításról beszélünk, amely egy adott kockázat- és/vagy vagyoncsoport lefedésére szolgál és amely igyekszik az adott kockázat- és/vagy vagyoncsoport leggyakrabban előforduló káreseményeit egy biztosítás keretén belül biztosítani. Az alapbiztosítás a legfontosabb kockázatokra köthető biztosítási szerződés. Általában összefoglaló névvel illetik és a biztosítóknak egyidőben akár több is van belőle. Ilyen például az életbiztosítás vagy a lakás-, a CASCO-, a kötelező biztosítás és az utasbiztosítás is, melyek közül oldalunkon az utóbbi néggyel foglalkozunk részletesen. A feltételeiket általában a biztosítók maguk határozzák meg, finomítgatják, aktualizálják, kivéve a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, melynek feltételeit központi kormányrendelet szabályozza. Az alapbiztosításokhoz köthetők még kiegészítő biztosítások is, amelyekkel az alapbiztosítás fedezete bővíthető, testre szabható.

  2. Társadalmi értelemben véve az alapbiztosítás egy adott régió (ország) biztosítási kultúrájától függően azokat a biztosításokat jelenti, melyek az adott területen a közgondolkodás, közbeszéd vonatkozásában alapvető biztosításoknak számítanak, a lakosság nagyrésze rendelkezik velük és amelyek életük folyamán végigkíséri az ott élőket. Ezen biztosítások köre annál szélesebb, minél magasabb az életszínvonal, a biztosítási kultúra az adott területen. Magyarországon az alapbiztosításnak számító biztosítások száma sajnos még nem elég magas.
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre