Bónusz-Málusz rendszer

A bónusz-málusz rendszer a károkozások büntetését illetve a kármentes vezetés jutalmazását szabályozza. A rendszer egy központilag szabályozott - tehát a biztosítóktól független számítás - melyet minden kötelező biztosítással rendelkező személy ismerhet és kiszámíthat, vagyis előre készülhet rá.

A rendszer a kármentes vezetést megjutalmazza, ami a bónusz. A károkozást pedig bünteti ami a málusz. Ez azért fontos, mert nagyban befolyásolhatja a járművünk után fizetendő kötelező biztosítási díjat. Az alap az (A00), mindenki ebből indul, ha első autóját biztosítja, de van 10 bonus (B) és 4 malus (M) osztály is. A legrosszabb besorolás az M04, a legjobb a B10, ahol az egyes osztályokhoz tartozó díjak között akár négyszeres különbség is lehet.

Az MNB tájékoztatása a hazai bónusz-málusz rendszerről >>

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre