Jó-e a határozott idejű lakásbiztosítási szerződés?

Kiadva - 2023. szeptember 8. A lakásbiztosítási szerződéseket általában - és nem véletlenül - határozatlan tartamra kötik. Teszik ezt évenkénti, automatikus megújítási opció mellett. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek van egy élő lakásbiztosítása, amit minden évfordulórkor (azt megelőzően 30. napig bezárólag) évfordulóra felmondhat, és így ha szeretné, akkor évente választhat magának másik biztosítást, biztosítót.

Ez már csak azért is kényelmes, mert a biztosító a határozatlan szerződések esetében, minden évforduló előtt (általában 50 nappal) értesíti az ügyfelet arról, hogy évfordulója lesz és javasol neki egy új, indexált (inflációs értéknövekedést elviekben fedező) biztosítási összeget. Ez pedig nem csak arra ad lehetőséget, hogy az ügyfél kövesse a lakása (háza, nyaralója, bérlemény) és a benne lévő ingóságok értékének növekedését, de arra is, hogy - ahogy már fent is írtuk - szándéka esetén felmondhatja az adott lakásbiztosítási szerződést.

Ez az ügyfélbarát megoldás, egyébként a jogalkotó által is támogatott megoldás. A Gazdaság Fejlesztési Minisztérium több alkalommal is kifejtette, hogy - a biztosítók közötti verseny elősegítése érdekében - még egyes, határozott idejű szerződések esetén is jobban örül, ha az ügyfél felmondhat évfordulóra és szabadon biztosítót válthat.

A határozott idejű szerződések esetében ugyanis, ebben a tekintetben, nincs az ügyfélnek szabadsága. Egy határozott idejű szerződések esetében (ahol általában 2-5 év, a piacon alkalmazott gyakorlat), a tartam teljes lejáratáig (tehát akár 2-5 évig) az ügyfél nem mondhatja fel lakásbiztosítását, mert ennyi időre elkötelezte magát egyetlen biztosítótársaság mellett. Ezt a jelentős kötöttséget a biztosító díjengedmény un. “hűségkedvezmény” adásával igyekszik ellensúlyozni, vagyis a szerződés díja annál olcsóbb lesz, minél hosszabb határozott tartamot választunk.

Vagyis az ügyfélnek azt kell eldönteni-e, hogy a piacon éppen megtalálható díj és szolgáltatási ajánlatokat figyelembe véve, elég jó-e a feltételeiben az adott határozott tartamú ajánlat, illetve annyival kevesebb díjat kell-e érte fizetnie, hogy az megérje a kötöttséget.

Egyes esetekben ezt a biztosítók úgy is megoldhatják, hogy olyan un. „tartamengedményt kap az ügyfél” hosszabb távú szerződési konstrukció (mondjuk három éves tartam) választása esetén, ami szintén olcsóbbá teszi a biztosítást, de a szerződés mégis felmondható évente egyszer. Ha ilyen szerződést választunk és kitöltjük a teljes tartamát, akkor megkapjuk a teljes tartamkedvezményt. Ennek a konstrukciónak ugyanakkor az a hátránya, hogy ha előbb távozunk a szerződésből, mint az eredetileg vállalt lejárat (példánkban ugye, három év), akkor az igénybe vett (évenkénti) tartam kedvezményt, a 3 évnél korábban történő megszüntetés miatt a biztosító részére minden évre visszamenőleg vissza kell fizetni :-(

Az igazán időszerű kérdés, most azonban az, hogy érdemes-e mostanság bármely biztosítóhoz határozott időre elköteleződni?

A válasz egyértelműen nem.

Ennek az az oka, hogy 2024 márciusában nagy lakásbiztosítási kampány jön, melynek keretében a biztosítók valószínűleg sokkal jobb ajánlatokat adnak majd, mint ezelőtt bármikor. Ezt, az ügyfeleknek minden bizonnyal kedvező lehetőséget, pedig jó lesz kihasználni, ami ha határozott idejű szerződésben ülünk, akkor nem lenne (lesz) elérhető.

Lásd korábban a témában megjelent részletes írásunkat >>

Mit kell tudni a 2024-es lakásbiztosító váltási kampányról?

Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Kiadva - 2024. március 11 - Már közel 40 ezren választottak maguknak kedvezőbb lakásbiztosítást a március 1-óta tartó kampányban, miközben a díjszámítások száma a fél milliót is meghaladta.

Tovább az összes hírre