A lakásbiztosítás felmondása

Lakásbiztosítást alapvetően két esetben mondjuk fel.

  • Első, ha eladjuk az ingatlant. Ez esetben elég jelezni a biztosító vagy az alkuszunk felé, az eladás tényét és időpontját.Ez azokra az esetekre is igaz, ha bérlők vagyunk (ott az eladással egyenértékű, ha megszűnik a bérleti jogviszonyunk).
  • A második eset, ha lakás-, házbiztosítót szeretnénk váltani (akár tulajdonosként, akár bérlőként).

Míg az eladás, kiköltözés időpontja egyértelmű, az évfordulóra történő biztosítóváltással már érdemes kicsit külön foglalkozni.

A biztosítási feltételek szerint - általában - a biztosítást az évforduló előtt legalább 30 nappal korábban mondhatjuk fel. Vagyis időben érdemes a felmondásról gondoskodni, mert például 25 nappal az évforduló előtt már nem fogadja el a biztosító tőlünk a felmondást.

Amennyiben biztosítóváltási szándékkal mondjuk fel lakásbiztosításunkat, akkor fontos, hogy az új biztosítás egyidejű megkötéséről is gondoskodjunk, mert el kell kerülni, hogy akár csak egy napig is biztosítás nélkül legyen otthonunk. Amikor biztosítót szeretnénk váltani, előtte mindig ellenőrizzük a biztosítók által éppen kínált biztosítási díjakat, amire az online felületek (alkuszi és biztosítói, illetve MNB kalkulátorok) nagy számban állnak rendelkezésünkre.

A biztosítás évfordulója, aminek az időpontjára felmondhatunk, egyébként évente egyszer van. Ez alól kivételt képeznek az MFO lakásbiztosítások, mivel azokat nem csak évente egyszer lehet felmondani.

MFO lakásbiztosítás felmondásának évi négyszeri lehetősége >>

Rendkívüli lehetőség! 2024-től kezdve minden márciusban biztosítót válthat >>

Blog kategóriák
Legfrissebb hírek

Kiadva - 2024. június 12 - A hazai biztosítási szektor jelenleg alacsony, illetve közepes szintű digitalizációval bír. Ennek gyors megváltoztatása a mesterséges intelligenciának köszönhetően most nem csak elérhetővé, de szükségszerűvé is vált! A BEK elemzése hiánypótló a témában...

Kiadva - 2024. április 10 - Mitől lesz hatékonyabb a lakáskampány? A kampány tapasztalatait és a piaci szereplők jövőre vonatkozó javaslatait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kiadva - 2024. április 8 - A Pénzmosás Elleni Törvény 2024. július 1-től életbe lépő módosításának köszönhetően az életbiztosítások esetében távolról - online módon is elérhetővé válik az ügyfélelek számára a személyazonosságuk igazolása.

Tovább az összes hírre